Komu by se líbil pohled na hlínu, když místo ní mohou kvést trvalky, vonět bylinky a šustit nejrůznější okrasné trávy? Na jaře je ten pravý čas vydat se do zahradnictví, kde si může zákazník vybrat z té nejbohatší nabídky – navíc poradí určitě lépe, než v nějakém hobby marketu.
 cesta v zahradě
Ideální jsou rostlinky, které nejsou extra náročné, hodí se do polostinné až slunné záhonky, s běžnou – dobře propustnou zeminou.
 
Určitě se nebojte a buďte kreativní. Neplatí žádná omezení, co se barevnosti týče. Nebojte se zkombinovat divočejší barvy, například lilie tygrovaná, která kvete od léta do podzimu vyžaduje především dobře propustnou zeminu, odvděčí se tím, že na zahradě vydrží dělat parádu i několik let.   Přidat můžeme pupalku, která kvete žlutě, diviznu, nebo štětku planou, která vypadá trochu jako bodláčí.
 květináče s květinami
Pokud jste konzervativnější, nevadí. Záhon, který bude laděn do jedné barvy přece není žádná nuda, protože i jedna barva může nabízet širokou škálu odstínů. Růžové floxy, třapatkovky, sadec, či kypreje se budou společně nádherně doplňovat.
 
Zajímavými tvary disponují především rostliny, které jsou na vysokých stoncích. Za zmínku určitě stojí bělotrn modrý, nebo mavuně.
Opomenout bychom neměli ani ozdobnici, což je vysoká okrasná tráva, která může doplňovat záhon, nebo být úplně sama vysetá bokem – tak, či tak udělá spoustu parády.
 
Pokud už máme zahrádku, neměl by chybět záhon s bylinkami.
Klasická a nenáročná je především pažitka, libeček, bazalka, oregano, majoránka, máta, či meduňka. Výhodou je, že všechny je možné nějak využít v kuchyni, případně zpracovat – ať už sušením, či zmrazením a uchovat si tak vzpomínky na léto na zimu.
 kropicí konev
Pokud máte obavy, že Vaše záhony jsou narvány k prasknutí a vy tak budete mít s jejich údržbou více práce, tak se nebojte. Tím, že je záhonek „napěchovaný“ není prostor pro nežádoucí plevel. Navíc je půda lépe chráněna před agresivními paprsky sluníčka a není třeba ji tak často zalévat. Déšť do ni nebubnuje takovou silou a půda zůstává načechraná, takže se nemusí kypřit.